Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Hva er karriere?

Hva betyr egentlig karriere? Helt konkret betyr ordet karriere et arbeidsforløp og har ikke noe å gjøre med om du er sjef eller ikke.

Begrepet karriere brukes ofte, men mange er usikre på hva ordet egentlig betyr. Mange tror at de overhodet ikke har en karriere, og at karriere er noe som bare er forbeholdt bestemte mennesker, faggrupper eller stillingsnivåer. Dette er ikke tilfelle. Alle har en karriere. Du har en karriere uansett om du arbeider i butikk, er håndverker eller lege.

Karriere har ikke noe å gjøre med om du er ambisiøs i arbeidet ditt. Din karriere er ditt arbeidsliv, og hva din karriere skal inneholde bestemmer du selv.

Karriere handler om deg og dine valg - ditt yrkesliv!

Spørsmål knyttet til karriere og karrierevalg blir stadig mer aktuelt, både i samfunnet generelt og for oss som bor i Oppland. Mange opplever at den jobben de trodde var trygg og framtidsrettet ikke er det likevel. Arbeidslivet er i endring og vi må tilpasse oss disse endringene. Dette kan medføre at vi må ta karrierevalg på nytt, ja kanskje flere ganger før pensjonsalder.

Det kan være ganske interessant å se på sin egen karriere. Den forteller noe om  valg og bortvalg, uansett om de er tilfeldige eller planlagte. Når man søker ny jobb vil det dukke opp nye tanker. Skal jeg skifte bransje eller skal jeg søke samme jobb, bare i en annen virksomhet? Skal jeg søke nye utfordringer og nye arbeidsoppgaver? Vil jeg ha mer ansvar eller vil jeg ha mindre?

Hvis du fokuserer på dine verdier, på hva som er viktig for deg og dine behov, på hva du brenner for og har lyst til, kan det hjelpe deg til å definere hvilken karriere du ønsker. Ofte tar vi utgangspunkt i hva vi er gode til og hva vi har gjort tidligere. Kanskje bør vi tenke annerledes og gi plass til nye tanker?

Å skrive en god jobbsøknad stiller krav til at du vet hvem du er. Det gjelder å finne seg selv før du finner nytt arbeid. Når du er bevisst på hvem du er og hva du vil, kan du overbevise andre om hva du kan, og hvorfor de bør velge deg til jobben.

Vær konkret:

  • Hvilken jobb ønsker du ?
  • Er målet ditt realistisk?
  • Hva skal til og hva er planen din?
  • Vær konkret og detaljert!
  • Skap handling og kjemp for å få jobben!
Sist oppdatert 31.03.2017
Fant du det du lette etter?