Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Meditasjon - god start på dagen

Anne Sjøli leder meditasjonsøvelsene og gleder seg over tilbakemeldingene fra de ansatte. - Klikk for stort bildeKarriere Oppland Lillehammer tilbyr morgenmeditasjon til sine ansatte.

Heidi Aarholdt Moan (fra venstre), Sissel Fedje, Berit Strand, Anne K. Sjøli, Aril Bjørkøy, Ingrid Lindsheim og Marianne Fjeld har deltatt jevnlig på meditasjonsstundene. - Klikk for stort bildeHeidi Aarholdt Moan (fra venstre), Sissel Fedje, Berit Strand, Anne K. Sjøli, Aril Bjørkøy, Ingrid Lindsheim og Marianne Fjeld har deltatt jevnlig på meditasjonsstundene. Karriere Oppland Lillehammer/Eli B. Hestnes
Karriereveileder Anne K. Sjøli leder hver onsdag morgen sine kollegaer i en stille samlingsstund før arbeidstid. Gjennom snart et års tid har karrieresenteret tilbudt meditasjonsformen mindfulness, eller "oppmerksomt nærvær" som det også kalles, til sine ansatte. Av de 12 medarbeiderne ved senteret deltar halvparten jevnlig på øvelsene.

Meditasjonen

Seks mennesker sitter i en sirkel. Anne Sjøli snakker med lav og behagelig stemme. Vi blir bedt om å flytte tanken til forskjellige punkt på kroppen, og fylle sinnet med tankebilder. Det er en stillhet og konsentrasjon i rommet, alle har lukkede øyne og åpne hender som hviler i fanget. I en liten halvtime følger vi Annes ledelse inn i et rolig, indre landskap. Etter meditasjonen spør jeg deltagerne om utbytte av disse samlingene.

Fagansvarlig i fagskolen Ingrid Lindsheim:
- Dette syns jeg en veldig god start på dagen, man senker skuldrene, får være her og nå, og blir mer fokusert utover dagen.

Karriereveileder Sissel Fedje:
 - Når du virkelig kan denne teknikken, kan du bruke den uavhengig av tid og sted. Og Anne er en god læremester. Jeg blir roligere og får en fin start på dagen.

Fagansvarlig i helsefag Heidi Aarholdt Moan:
- Jeg får en ro og konsentrasjon, og opplever at jeg får godt utbytte av dette. Det er en god start på arbeidsdagen.

Aril Bjørkøy, daglig leder ved Karriere Oppland Lillehammer, var umiddelbart positiv til meditasjon på arbeidsplassen:
- Dette var noe de ansatte ønsket, og det er fint at det foregår før arbeidstid. Jeg opplever det som positivt, og tror det er en god måte å starte dagen på, man får nullstilt seg.

Anne Sjøli leder meditasjonsøvelsene og gleder seg over tilbakemeldingene fra de ansatte. - Klikk for stort bildeAnne Sjøli leder meditasjonsøvelsene og gleder seg over tilbakemeldingene fra de ansatte. Karriere Oppland Lillehammer/Eli B. Hestnes Tilbakemeldingene stemmer overens med Annes inntrykk. De ansatte opplever at det blir lettere å mestre arbeidsdagen.

- Alle gir meg tilbakemeldinger på at de får en bedre arbeidshverdag etter at de har vært med på dette. Kroppen blir i godt modus, stressnivået senkes, og dette tenker jeg fremmer yteevnen på arbeidsplassen, forteller Anne.

Anne tror også den samlende stunden skaper flere gode ringvirkninger for de ansatte:

- Den stunden vi har sammen tror jeg også vil gjøre godt for arbeidsmiljøet. Vi opplever hverandre i en helt ny situasjon og kommer nærmere hverandre, sier hun.

Annes bakgrunn

Anne har erfaring med ulike kurs i meditasjon og mindfulness. Hun har en treårig utdanning som Inner-Life terapeut fra Aruna-Akademiet. Det er herfra hun har hentet meditasjonsøvelsene. I meditasjonen med sine kollegaer bruker hun en såkalt femstjernemeditasjon. En meditasjon hun mener passer bra til de som ikke har meditert før. Øvelsen gir anledning til å få med hele kroppen, føle hele seg og oppnå god bakkekontakt, eller "grounding" som hun kaller det.

- Vi jobber med kroppen og sinnet. Jeg leder folk i hvordan de skal sitte og puste, gjør avslapningsøvelser og oppmerksomhetstrening. Ved å lede oppmerksomheten til ulike deler av kroppen, får vi kontakt med her og nå. Vi snur tankevirksomheten og blir oppmerksom på egen pust og væremåte, og gjennom det oppnår vi et stille nærvær, forklarer Anne.

Anne Sjøli forteller videre at tilbudet skal være åpent for de som ønsker det, og så hyppig som det passer den enkelte:

- I utgangspunktet er dette ment som drop-in, du kan komme og gå slik det passer deg og din arbeidssituasjon. Jeg prøver derfor å holde meditasjonen på et nivå som kan passe mange. Men hvis det er noen kollegaer som ønsker et dypdykk, så kan jeg ta dem ut og legge det inn i et annet konsept, en hel dag eller kveld, foreller Anne, og legger til at det er dette hun virkelig brenner for.

- Flammen i meg er å hjelpe mennesker, på ulike måter, både som karriereveileder, som Inner-Life-coach og med kursgrupper. Det er så godt å få gi dette videre, og i meditasjonssamlingene får jeg brukt sider av meg selv som jeg ikke får i en vanlig arbeidssituasjon, avslutter hun.

Fra wikipedia:

Oppmerksomt nærvær (av eng. «mindfulness»): «Evnen til å være våken i nået». Oppmerksomt nærvær er et nøkkelbegrep innenfor buddhistisk meditasjon. Det har blitt popularisert i Vesten av Jon Kabat-Zinn med sin mindfulness-basert stress reduksjon (MBSR) program. Brukt innenfor moderne psykoterapeutisk behandling har man beholdt det psykologiske og fenomenologiske innholdet i begrepet og den praktiske teknikken, uten å nødvendigvis trekke inn den buddhistiske verdensanskuelsen eller de religiøse antagelsene som buddhistene knytter til mindfulness-begrepet.

Sist oppdatert 02.02.2018
Fant du det du lette etter?
Login for redigering