Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Fagbrev på jobb

Cathrine Dokken Fagbrev på jobb er en ny ordning der personer som er i lønnet arbeid kan bli realkompetansevurdert, få opplæring på arbeidsplassen og ta fagbrev på grunnlag av dette. Nå er forskriften fastsatt av Kunnskapsdepartementet. 

Bilder fra knuseverk - Klikk for stort bildeBilder fra knuseverk Vetle Ødegård Syvrud Cathrine Dokken

Målgruppen er voksne over 25 år som har et arbeidsforhold

Målgruppen er voksne i arbeidslivet som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring, og som har noe praksis fra lærefaget, men som har behov for noe veiledning og opplæring før de kan gå opp til fagprøven.

Ett års praksis 

Kandidaten trenger ett års praksis i faget  (gjelder alle typer fag/svennebrev) for å kunne bruke ordningen. Da søker hun/han om å inngå en kontrakt med fylkeskommunen og arbeidsgiver, som gir veiledning og opplæring som leder frem til fagprøven. 

Fritak fra fellesfag

Kandidaten har fritak fra fellesfagene når du tar fagbrev på jobb. Ordningen legger likevel vekt på opplæring i grunnleggende ferdigheter, som hører med til arbeidsoppgavene som skal gjøres.  

Realkompetansevurdering

Kandidaten skal realkompetansevurderes for å avklare hvor mye opplæring de trenger og hvor lang opplæringstid de skal ha. Det lages en personlig opplæringsplan til kandidaten. Kandidater uten rett til gratis videregående opplæring for voksne må dekke kostnad til realkompetansevurdering, dersom det ikke dekkes av bedrift eller andre. Du får mer informasjon i veiledningssamtale med Karrieresenteret.

Bedriften

  • Kandidaten må avtale med arbeidsgiver om å inngå en avtale og bedriften skal være godkjent lærebedrift på lik linje med bedrifter som tar inn lærlinger.
  • Det er fylkeskommunen som godkjenner bedriften.

Send søknad her / på søknad for voksne/realkompetanse

Les mer om ordningen her

Sist oppdatert 31.01.2019
Fant du det du lette etter?
Login for redigering