Alle eksamenskarakterer er enkeltvedtak. Det betyr at du har rett til å klage.
Forskrift til Opplæringslovas kapittel 5 omhandler klage på vurdering.
Klagefrist
Frist for å klage på vedtak som gjelder eksamenskarakterer er 10 dager. Fristen regnes fra det tidspunktet da melding om karakteren er kommet fram til deg, eller da du burde ha gjort seg kjent med den. For enkelte fag er det en hurtigklagefrist som kan bety at klagefristen forkortes. Sjekk dette med skolen.
Ved muntlig og muntlig-praktisk eksamen blir karakteren oppgitt på eksamensdagen. Da starter klagefristen å løpe fra eksamensdagen.
Du kan innenfor klagefristen kreve å få en begrunnelse for karakteren i muntlig- og praktisk eksamen. Fristen avbrytes da, og ny klagefrist gjelder da fra det tidspunktet du har mottatt begrunnelsen. Dette gjelder ikke skriftlig eksamen.
Dersom skolen avviser en klage fordi den er kommet for sent, er dette et vedtak det kan klages på. Klagefristen er da 3 uker jf. Forvaltningsloven §28-29,§31.
Utforming av klagen
Klagen skal være skriftlig, underskrevet av deg - eller en du har gitt fullmakt - og leveres til skolen der eksamen er gjennomført. En klage sendt som e-post uten underskrift oppfyller ikke formkravene til en klage.
I en klage på muntlig og praktisk eksamen må det komme fram av klagen hvilke formelle feil det klages på.
Klage på eksamensresultatet ved skriftlig eksamen
Etter at karakteren ved skriftlig eksamen er fastsatt, har eleven/privatisten rett til å gjøre seg kjent med sin egen besvarelse. Eleven/privatisten kan også kreve å få vite eventuelle retningslinjer som er gitt til sensorene ved sensureringen.
Klagen behandles av en klagenemnd. Klagebehandling er ikke det samme som ny sensur på fritt grunnlag, med det skal vurderes om den gitte karakteren er urimelig i forhold til prestasjonen. For at karakteren skal heves, er det ikke tilstrekkelig at svaret synes noe strengt bedømt. Klagenemnda vurderer karakterfastsettelsen, og finner den at karakteren er urimelig i forhold til eksamensprestasjonen, setter den ny karakter. Det er viktig å merke seg at klagenemnda kan både heve og senke karakteren dersom den finner at karakteren er urimelig. Det er en fordel å rådføre seg med en faglærer i forbindelse med klage på en eksamenskarakter.
Klage på eksamensresultatet ved muntlig eksamen
Ved muntlig eksamen kan det bare klages over formelle feil som har betydning for resultatet. Ved klage innhenter skolens rektor en uttalelse fra sensor og eksaminator. Uttalelsene og klagen sendes sammen med rektors egen uttalelse til klagenemda i fylket. Kopi av uttalelsene sendes til den som klager.
Dersom du får medhold i klagen på muntlig eksamen, blir eksamenskarakteren annullert. Du har da rett til gå opp til ny eksamen, og ved eksamen i trekkfag skal nytt trekk foretas.
Klage på eksamensresultat ved praktisk eksamen og andre ikke-skriftlige eksamener
Ved muntlig-praktisk og andre eksamener der det ikke foreligger dokumentasjon som kan vurderes av en klagenemnd – for eksempel kroppsøving, kan det bare klages på formelle feil som kan ha noe å si for resultatet. I slike tilfeller følger man samme fremgangsmåte som for muntlig eksamen.
Dersom det foreligger resultater i dokumentasjon som kan vurderes faglig av en klagenemnd, skal en følge prosedyren som for skriftlig eksamen.
Når kan svar på klagen forventes?
Muntlig/praktisk eksamen
Klagebehandling av muntlig og praktisk eksamen etter våreksamen skjer i løpet av juli/ begynnelsen av august. Klagenemnda gir deg direkte beskjed om utfallet etter klagebehandlingen. Du kan ikke klage på dette vedtaket. Ved medhold i klage skal skolen informere elever om tidspunkt for en eventuell ny eksamen.
Skriftlig eksamen
Klagebehandling gjennomføres i løpet av et par måneder etter klagefristen, med unntak av hurtigklagene. Skolen kan gi nærmere beskjed om dette. Ved klagebehandling av skriftlig eksamen informerer skolen deg om utfallet og begrunnelsen for resultatet når den foreligger. Avgjørelsen er endelig. Elever skal også informeres om tidspunkt for eventuell ny prøve.