Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Norskopplæring på arbeidsplassen

Karriere Oppland Lillehammer gir for tiden norskopplæring til ansatte ved Q-Meieriene i Gausdal.

Alina Nietysja (t.v.), Mariam Ahmed Saeed og Pakawadee Tofthagen har det ofte morsomt på norskkursene. - Klikk for stort bildeAlina Nietysja (t.v.), Mariam Ahmed Saeed og Pakawadee Tofthagen har det ofte morsomt på norskkursene. Elisabet Hårstadhaugen

Opplæringen er et Kompetanseplusstilbud, og Karriere Oppland Lillehammer har gitt Q-Meieriene i Gausdal hjelp og veiledning i søknadsprosessen om midler til opplæring fra Kompetanse Norge. Det har resultert i at ti av Q-Meierienes produksjonsarbeidere nå får grunnleggende opplæring i norsk på arbeidsplassen.

Det er karrieresenterets kompetanseplussansvarlig Rune Flodstrøm og norsklærer Torbjørn Melbye som er ansvarlig for kurset. Norskkurset startet i mai i år og varer frem til mars 2018.

Opplæringen blir tilpasset arbeidssituasjonen

Undervisningen foregår i eget kursrom på Q-Meieriene, og er tilpasset deltagernes arbeidssituasjon. Flodstrøm benytter tekster som har med arbeidet å gjøre, det kan være oppslag, instruksjoner og internt informasjonsmateriell. Gjennom dette materialet får deltagerne øvd på å lese og uttale setninger, samt å forstå nye ord og begreper.

Deltagerne arbeider også med noe skriftlig arbeid, og de har fått opplæring i digitale læremidler. Norsklærer Torbjørn Melbye har spesielt ansvar for grammatikkundervisningen. Mesteparten av læremidlene i kurset er tilpasset for Q-Meieriene.

Deltagere med ulikt utgangspunkt

Alle i gruppen på Q-Meieriene har norsk som andrespråk, og er på ulikt nivå.

- Det er et ganske stort spenn i norskferdighetene. Enkelte trenger primært å jobbe med bokstaver og å lære ord og begreper, andre får til å jobbe skriftlig med setninger, forklarer Rune, og legger til at alle er positivt innstilt til kurset.

Kompetansepluss er viktig for arbeidsevnen og miljøet

Kompetansepluss er en tilskuddsordning som skal bidra til at flere voksne får opplæring i grunnleggende ferdigheter som norsk, lesing, skriving, muntlig kommunikasjon, regning og data. Rune Flodstrøm har vært kompetanseplussansvarlig ved karrieresenteret i mange år. Han mener at Kompetansepluss-kursene er svært viktige fordi de knyttes opp mot arbeidssituasjonen til deltagerne.

 - Å kunne norsk er en viktig forutsetning for å gjøre jobben din på en så god måte som mulig, og også viktig for å kunne gli lett inn i arbeidsmiljøet, avslutter Flodstrøm. 

Sist oppdatert 15.03.2018
Fant du det du lette etter?